Zzp’er en kanker, wat is jouw ervaring?

Jaarlijks krijgen zeker 7.000 Nederlanders kanker door blootstelling aan schadelijke stoffen of uv-straling op het werk. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van TNO in opdracht van KWF Kankerbestrijding. Bij tweederde van deze diagnoses gaat het om huidkanker.

Grootste risicofactor: uv-straling
Uit het onderzoek blijkt dat uv-straling van zonlicht de grootste veroorzaker is van werkgerelateerde kanker, gevolgd door asbest. Jaarlijks worden 1.720 gevallen van plaveiselcelcarcinoom van de huid veroorzaakt door blootstelling aan de zon op het werk. Daarnaast worden 3.111 gevallen van basaalcelcarcinoom vastgesteld, een minder ernstige maar veelvoorkomende vorm van huidkanker.
Huidkanker is nu al de meest voorkomende vorm van kanker, benadrukt KWF. “Blootstelling op het werk draagt daar substantieel aan bij. Dat onderstreept het belang van goede zonbescherming op de werkvloer,” aldus KWF directeur Dorine Manson.

Meer mannen dan vrouwen
Mannen lopen een aanzienlijk hoger risico dan vrouwen, omdat zij vaker werkzaam zijn in beroepen waarin blootstelling aan de onderzochte schadelijke stoffen en uv-straling voorkomt. 5,4% van alle nieuwe kankerdiagnoses bij Nederlandse mannen is werkgerelateerd, tegenover 0,5% bij vrouwen.

Ga naar de website van het KWF voor meer informatie over dit onderzoek.

 

 

 

Deel deze pagina