Medicatie
Medicatie speelt een belangrijke rol bij de behandeling van bepaalde vormen van huidkanker. Afhankelijk van het type huidkanker en de mate van verspreiding, kunnen verschillende soorten medicijnen worden ingezet. Medicatie kan een alternatief zijn voor operaties of andere behandelingen, of worden gebruikt als aanvullende therapie.
Wanneer wordt medicatie gebruikt?
Medicatie, zoals immuuntherapie of chemotherapie, wordt ingezet als behandeling van huidkanker als andere opties niet meer mogelijk zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval als een huidkanker uitgezaaid is. Daarnaast wordt het soms ingezet als een huidkanker te groot is om met een operatie te verwijderen. Bij een melanoom kan het ook in combinatie met een operatie gegeven worden om de kans dat het terugkomt zo klein mogelijk te maken.
Basaalcelcarcinomen worden behandeld met vismodegib (merknaam: Erivedge) of sonidegib (merknaam Odomzo). Plaveiselcelcarcinomen worden behandeld met cemiplimab (merknaam Libtayo).
Medicatie kan ook worden ingezet om te voorkomen dat er nieuwe huidkanker ontstaat. Dit noemt men chemopreventie en een voorbeeld hiervan is het geneesmiddel acitretine (merknaam Neotigason). Dit wordt voornamelijk gegeven aan patiënten die medicijnen krijgen die hun immuunsysteem verlaagt, zoals bij mensen met een niertransplantatie.
Wat kun je verwachten?
De behandeling met medicatie wordt afgestemd op jouw situatie. Bij systemische behandelingen (een behandeling waarbij het medicijn in je hele lichaam terecht komt), zoals immuuntherapie en chemotherapie, worden regelmatige controles uitgevoerd om de effectiviteit en eventuele bijwerkingen te monitoren. Je blijft hierbij altijd onder controle bij een oncoloog.
Chemopreventie door middel van acitretine vindt bij een dermatoloog plaats. Hierbij moeten ook regelmatig bloedcontroles plaatsvinden en worden ook bijwerkingen gemonitord.