Zonnebrandcrème
Om op een veilige manier van de zon te kunnen genieten is het van het belang datje je goed insmeert met een zonnebrandcrème die bij je huidtype past. Zo voorkom je dat de huid verbrandt. Zonverbranding brengt niet alleen ongemak met zich mee, maar verhoogt bovendien het risico op huidkanker.
Wat doet een zonnebrandcrème?
Zonnebrandcrèmes houden UVB-straling en voor een deel ook UVA-straling tegen. Dit zorgt voor een bescherming tegen huidkanker en versnelde huidveroudering. Zonnebrandcrèmes kunnen huidkanker en huidveroudering echter niet helemaal voorkómen. Daar zijn een aantal redenen voor:
- Niet elke vorm van huidkanker wordt veroorzaakt door UV-straling.
- Zonnebrandcrèmes geven geen volledige bescherming. Bovendien zorgen deze middelen ervoor dat veel mensen hiermee juist langer in de zon blijven, zodat de huid ongemerkt toch een te hoge UV-dosis krijgt.
- Over het algemeen wordt er veel te weinig zonnebrandcrème op een huid aangebracht en daarbij worden er ook plekken vergeten! Denk hierbij aan de Scheiding van je haar, Lippen, Oren, Randje van het zwempak/bikini en Puntje van de neus. Een gemakkelijk ezelsbruggetje hiervoor is SLORP.
- Huidveroudering wordt vooral veroorzaakt door UVA-straling. Niet alle zonnebrandcrèmes beschermen goed tegen UVA-straling.
Het is verstandig om niet bedekte huid te beschermen met een zonnebrandcrème van tenminste factor 30, ook bij kinderen!
Tijdens de warmere dagen kun je het beste in de ochtend voordat je kleding aantrekt en 30 minuten voordat je de deur uitgaat de zonnebrandcrème op de huid smeren. Op deze manier wordt verbranding van de huid bij de kledingrand voorkomen.
Als je de hele dag buiten bent, is het advies om de zonnebrandcrème elke twee uur opnieuw aan te brengen. Ook is het belangrijk dat je de zonnebrandcrème opnieuw aanbrengt na bijvoorbeeld zwemmen, zweten en afdrogen.
Kun je met zonnebrandcrème langer in de zon blijven?
Zonnebrandcrèmes zijn niet bedoeld om langer in de zon te kunnen blijven, maar om extra bescherming te geven op momenten dat je in de zon komt. Zonnebrandcrèmes bevatten stoffen (filters) die UV-straling opnemen of weerkaatsen. Op een zonnebrandcrème staat meestal een Sun Protection Factor (SPF), die kan variëren van 2 tot 50. Voor betere bescherming wordt een SPF van minimaal 30 aangeraden.
Voorbeeld: Als je een lichte huid hebt, kun je bijvoorbeeld maar vijf minuten in de zon zitten zonder te verbranden. Als je van tevoren zou insmeren met een beschermingsfactor 2 kunt je twee keer zo lang, dus 10 minuten in de zon blijven en met beschermingsfactor 12 één uur.
Bedenk wel dat de beschermingsfactor alleen op de bescherming tegen UVB-straling slaat! Pas sinds kort vermeldt een aantal fabrikanten ook een beschermingsfactor tegen UVA-straling, maar deze bescherming is nooit zo goed als de bescherming tegen UVB-straling. Je kunt dus nog steeds niet onbeperkt in de zon blijven! Echter, doordat een zonnebrandcrème niet een volledige bescherming geeft, kun je evengoed een licht zongebruind kleurtje krijgen.
Waarom is zonbescherming bij kinderen extra van belang?
Net als de volwassen huid vernieuwt de huid van kinderen zich continu. In tegenstelling tot volwassen, moet de huid van kinderen nog groeien. Als gevolg hiervan heeft de huid niet altijd genoeg tijd om huidcellen die door zonlicht zijn beschadigd, te repareren. In deze cellen treedt dan “verlittekening” op die kinderen vervolgens de rest van hun leven met zich meedragen. Aan de buitenkant zijn deze littekens niet zichtbaar; de schade bevindt zich diep in de huidcellen. Des te meer verlittekening, des te hoger het risico dat een kind later in het leven huidkanker krijgt. Het is daarom uiterst belangrijk om kinderen goed tegen de zon te beschermen.
Zonnebrand: lotion, spray of crème?
Zonnebrand is verkrijgbaar in verschillende vormen. Lotions en sprays bevatten meer water in vergelijking met crèmes. Hierdoor zijn ze makkelijker uit te smeren. Een crème bevat meer vetachtige stoffen en is daarom geschikter voor mensen met een drogere huid. Qua werking is er geen verschil tussen de drie vormen, ze bieden allemaal evenveel bescherming tegen de zon.
Maakt het uit hoe duur mijn zonnebrand is?
Goedkope zonnebrand biedt net zoveel bescherming als duurdere zonnebrand. Het prijsverschil zit hem in factoren die niet van invloed zijn op de mate van zonbescherming, zoals de verpakking, de geur en de consistentie.
Welke zonbeschermingsfactor heb ik nodig?
SPF staat voor Sun Protecting Factor, oftewel de zonbeschermingsfactor. Des te hoger het getal van de SPF, des te meer bescherming de zonnebrand biedt. Wij raden aan om vanaf zonkracht 3 altijd minimaal factor 30 te gebruiken.
Hoe vaak moet ik smeren?
Herhaal het smeren iedere 2 uur. Heeft u een duik in het zwembad of in de zee genomen? Dan is het belangrijk dat u zich opnieuw insmeert, ook als op de zonnebrand staat vermeld dat het product waterresistent is.
Hoeveel zonnebrand moet ik aanbrengen?
Wij adviseren om per keer minimaal 7 theelepels zonnebrand te gebruiken. U kunt daarbij het volgende aanhouden:
- 1 theelepel voor het gelaat en de hals
- 2 theelepels voor de armen en schouders
- 2 theelepels voor de borst, buik en rug
- 2 theelepels voor de benen en voeten
- Vergeet je oren, lippen en de bovenzijde van uw voeten niet
Moet ik mij ook insmeren als ik in de schaduw zit of als het bewolkt is?
Ja. Door de schaduw neemt de hoeveelheid schadelijk zonlicht af, maar deze wordt niet volledig weggenomen.
Hoe lang is zonnebrandcrème eigenlijk houdbaar?
Zonnebrand is tot maximaal 12 maanden na opening te gebruiken. De zonbeschermingsfactor neemt namelijk af na opening. Om van de meest optimale bescherming van uw zonnebrand te kunnen profiteren, mag je zonnebrand dus niet te lang bewaren. Bewaar zonnebrand bovendien gesloten op kamertemperatuur of buiten in de schaduw om de werking te behouden.