Onderzoek naar ervaringen met oppakken van het leven na behandeling van stadium I of II melanoom
Één van onze vrijwilligers, Nadia Kamminga, werkt als arts-onderzoeker bij de dermatologie in het Erasmus MC in Rotterdam. Binnen haar project doet zij onderzoek naar de ervaringen en behoeften van patiënten met een melanoom. Op basis hiervan kunnen ze vervolgens de zorg en ondersteuning voor deze patiënten verbeteren.
Melanoom is een soort huidkanker die in ernst kan variëren. Het aantal gevallen neemt toe en inmiddels krijgen in Nederland jaarlijks zo’n 7000 mensen een melanoom. Als melanoom in een vroeg stadium wordt ontdekt, in stadium I en II, wordt het gelokaliseerd melanoom genoemd en is er meestal een goede kans op genezing. Maar zelfs als mensen genezen, kunnen ze moeite hebben om weer hun normale leven op te pakken. Eén van haar onderzoeken had als doel deze problemen te onderzoeken om beter ondersteuning te bieden aan deze patiënten.
Wat ze ontdekten, was dat zelfs met een goede prognose en een relatief kort behandeltraject, overlevenden vaak te maken hebben met grote impact op hun leven. Ze worstelen met zowel fysieke als emotionele problemen en voelen zich vaak niet begrepen door de mensen om hen heen. Dit zorgt ervoor dat ze hun leven op verschillende manieren moeten aanpassen, waarbij ze niet alleen met hun eigen verwachtingen maar ook met die van anderen moeten omgaan. Positief is dat velen ook een verandering ervaren in hoe ze het leven bekijken en vaak meer waardering krijgen voor dingen die ze voorheen misschien over het hoofd zagen.
Kortom, er is een sterke behoefte aan meer algemene kennis en bewustwording over melanoom en een holistische benadering van zorg, met aandacht voor zowel psychosociale als medische aspecten. Overlevenden zouden veel baat hebben bij een gepersonaliseerd zorgplan dat is afgestemd op hun unieke behoeften. Dit zou kunnen helpen bij het aanpassen aan het leven na de behandeling.
Op dit moment is Nadia Kamminga bezig met het verwerken van deze en haar andere onderzoeken. Het gepersonaliseerde zorgplan maken zij inmiddels via een app, welke binnenkort zal worden getest in een groot onderzoek binnen het Erasmus MC.