NieuwsHUKAs

Massage & Complementair Vakbeurs 19 en 20 april 2024

HUKAs is aanwezig bij het evenement voor therapeuten.  Zaterdag geven Sven van Egmond en Cynthia van Amerongen, beiden arts in opleiding tot dermatoloog in het Erasmus Medisch Centrum, een workshop "Alert op verdachte plekjes bij je cliënt". Inschrijvingen zijn nog open: https://soonerevents.nl/bezoekers/tickets/Hier vind je meer informatie over de workshop.

Vrijwilligers van HUKAs kunnen ook spreken op jouw evenement. Lijkt dit je interessant? Neem dan contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op 20 februari 2024 waren Harun en Lara namens HUKAs aanwezig in Pannerden bij vrouwenvereniging Veelzijdig Pannerden . Zij organiseren eenmaal per jaar een informatieve avond. Dit jaar mocht HUKAs vertellen over de verschillende vormen van huidkanker, hoe deze zich presenteren en op welke manier zelfstandig het lichaam kan worden gecontroleerd op plekjes. Daarnaast is een stukje preventie, huidtypen, littekens en vitamine D meegenomen. De presentaties van Harun en Lara wisselde zich af met koffie en wat lekkers. Er was zowel tussendoor ruimte voor vragen en na de presentaties.  Aan het eind van de avond hebben de dames met een collecte een prachtig bedrag van 122,75 euro opgehaald voor HUKAs! Daar kunnen we weer mooie dingen voor doen. Als dank kregen we nog een heerlijk paaspresentje overhandigd. We vonden het een geslaagde, informatieve avond!

Wil jij iets organiseren waar HUKAs van grote waarde kan zijn? Kijk dan op www.hukas.nl of neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Hier kun je meer lezen over de avond op de website van Veelzijdig Pannerden.

Op 25 januari 2024 waren wij met HUKAs uitgenodigd door het Zuyderland ziekenhuis namens de dermatologie afdeling. Zij gaven informatie over onder andere oorzaken van huidkanker, welke vormen er zijn en de beste beschikbare behandelingsmogelijkheden. Daarnaast werd een stukje preventie meegenomen. Tussen de praatjes door was het mogelijk voor mensen om langs verschillende stands te lopen, waaronder die van HUKAs. Hierdoor kwamen verschillende gesprekken op gang die de impact van huidkanker duidelijk inzichtelijk maakt. Daarnaast kwam naar voren dat lotgenootcontact onder deze groep mensen zeer gewenst is, iets waar wij als HUKAs ook voor staan.

Wil jij iets organiseren waar HUKAs van grote waarde voor kan zijn of wil je overleggen wat wij met HUKAs kunnen betekenen neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Contact met lotgenoten, praten met mensen die begrijpen wat je doormaakt, is van onschatbare waarde wanneer jij of een naaste te maken krijgt met huidkanker. We hebben allemaal behoefte aan dit soort ondersteuning, maar hoe kun je dat bereiken? De Contactdag van HUKAs biedt een mooie gelegenheid om gelijkgestemde mensen te ontmoeten. We willen graag met je delen hoe deze dag is verlopen, en hopen volgend jaar nog meer mensen te verwelkomen op de Huidkanker Contactdag.20231007contactdag006

Op zaterdag 7 oktober kwamen we samen in het Spoorwegmuseum te Utrecht. We zagen vertrouwde gezichten van 2022, maakten kennis met nieuwe mensen en verwelkomden verschillende HUKAs-leden. Het was een dag die medeoprichter en voormalig voorzitter van HUKAs, Jaap Touw, graag opnieuw had willen meemaken. Huidige voorzitter Bernadette Haase stond stil bij de impact die Jaap heeft gehad op HUKAs, en samen herinnerden we ook andere dierbaren die niet meer bij ons zijn.

Vrijwilliger Harun Jacobs gaf ons nuttige informatie over waar we op moeten letten bij het controleren van onze huid op mogelijke tekenen van huidkanker. We kregen een presentatie over effectieve zonbescherming van een van onze sponsors, Galderma. Dermatoloog dokter Francis Wu van Iconic Elements deelde waardevolle inzichten. Bovendien deelden twee ervaringsdeskundigen zeer openhartig hun persoonlijke verhalen, met een lach en een traan. Er waren ook professionals aanwezig om patiënten met (huid)kanker te ondersteunen, zoals Jannet den Dekker, ondersteuningsconsulent bij PATIO in het Erasmus MC, en een collega van Stap Nu, die waardevolle tips en inzichten deelden over het omgaan met deze uitdagende situatie. Tot slot behandelden we het onderwerp vermoeidheid, waarbij Susan Gabriel - van Rijsbergen, ondersteuningsconsulente bij PATIO in het Erasmus MC, inzicht gaf en praktische tips bood.

20231007contactdag056Tijdens alle presentaties was er gelegenheid voor vragen en discussies. In de pauzes hadden deelnemers de mogelijkheid om hun ervaringen te delen en natuurlijk om het museum te bezoeken.

Na afloop ontvingen we feedback over de Contactdag:
• Er is vraag naar informatie over het omgaan met littekens.
• Het zou prettig zijn als er meer lotgenoten aanwezig zijn op een Contactdag.
• Patiënten voelen zich soms onbegrepen, mogelijk omdat huidkanker niet altijd als ernstig wordt beschouwd.
• De dag was goed georganiseerd, en de pauzes en lunch waren van goede kwaliteit.

 

 

We hopen dat je na het lezen van dit verslag over de Contactdag, net als wij, kunt terugkijken op een geslaagde dag. Huidkanker heeft ongetwijfeld een grote impact op degenen die ermee te maken hebben, die niet onderschat mag worden.

Volgend jaar zal HUKAs graag opnieuw een Contactdag organiseren, waarbij we wederom een brede groep belangstellenden willen verwelkomen, waaronder patiënten, naasten en zorgverleners.

Heb je ideeën over de organisatie? Laat het ons weten door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Met verdriet delen wij mede dat Jaap Touw, medeoprichter van HUKAs dinsdag 29 augustus op 72-jarige leeftijd is overleden.

Met zijn tomeloze inzet heeft hij veel betekend voor HUKAs. Eerst als oprichter, daarna als voorzitter en de laatste maanden van zijn leven als ambassadeur was hij zeer betrokken bij De Huidkanker Stichting. Hij heeft in de eerste jaren van HUKAs de stichting opgezet, de eerste donateurs geworven en contacten gelegd en onderhouden met partners en sponsoren. Afgelopen jaar heeft hij samen met de vrijwilligers de kar getrokken om verschillende activiteiten te organiseren voor lotgenoten en om preventie en vroege herkenning van huidkanker te ondersteunen. Jaap was HUKAs.

Het huidige bestuur en alle vrijwilligers willen hem bedanken voor zijn inzet, enthousiasme en betrokkenheid. Hij zal enorm gemist worden.

Bij deze nemen we afscheid van Jaap met zijn woorden en zijn bekende motto:
“Wees zuinig op je huid, want je kunt de zon niet uitzetten”.

Onze vrijwilliger Jolijn Bethlem gaf tekst en uitleg bij Radio Eemland 1 over huidkanker, het ontstaan ervan en hoe belangrijk het is om je huid goed te beschermen!

Luister het fragment terug.

Bianca Moscoso is eigenaar van P&B Cosmetix, Beauty Trainingen én Piura Skincare. Ze geeft verschillende trainingen voor professionals.

Ze geeft elk jaar een training gericht op zon, huidkanker en huidveroudering. Schoonheidsspecialisten en huidtherapeuten kunnen tijdig huidkanker signaleren én aandacht geven aan het belang van zonbescherming.

Dit jaar was gastspreker Dr. Menno Gaastra aanwezig. Hij heeft onder andere gesproken over het effect van de zon en
het herkennen van verschillende vormen van huidkanker.

HUKAS heeft de afgelopen jaren een bijdrage aan deze trainingen geleverd. Wij vinden het belangrijk dat professionals goede en betrouwbare informatie krijgen over huidkanker.

Bekijk het webinar over zon, huidkanker en huidveroudering van Beauty Trainingen. Hier vind je meer informatie over de training van volgend jaar (voorjaar 2024).

Zet alvast in je agenda: 7 oktober is de HUKAs Contactdag!

Deze dag zullen wij een aantal lezingen houden en er is ook genoeg tijd om met elkaar ervaringen uit te delen en museumbezoek.

De dag begint vanaf 10.30 met koffie en zal rond 16.30 afgesloten worden met een borrel.  De volgende lezingen staan op het programma:

  • Je huid checken: Waar moet je precies op letten?
  • Zonnebrandcrème: de ins en outs
  • De ervaringen van een patiënt met huidkanker
  • Werk & huidkanker: Hoe ga je daarmee om?
  • Vermoeidheid: Een veel voorkomend probleem

We hopen jullie allemaal te zien op 7 oktober!

Je kunt je hier aanmelden