NieuwsIn de media

Het is belangrijk om je huid regelmatig te checken op verdachte plekjes.  Dit artikel in de Margriet legt nog eens duidelijk uit, waar je op moet letten:

  • Een glazige, roze zwelling waarin bloedvaatjes te zien zijn
  •   Een zweertje dat steeds groter wordt, opengaat of bloedt
  • Een plekje dat lijkt op eczeem en gevoelig is of jeukt

We kunnen nu antwoord geven op deze vraag: ja dat kan zeker!

Dieren met weinig of geen vacht om zich beschermen tegen uv-straling kunnen zonschade oplopen. Bovendien kunnen varkens plaveiselcelcarcinoom ontwikkelen, een vorm van huidkanker die ook bij mensen voorkomt.

Lees verder.

In België heeft de minister van Volksgezondheid actinische keratose toegevoegd aan de lijst van beroepsziekten. Landbouwers, bouwvakkers en wegenwerkers die tijdens hun carrière deze voorloper van huidkanker ontwikkelen, kunnen voortaan onder bepaalde voorwaarden een vergoeding krijgen. Personen die in de buitenlucht werken, hebben door de vele blootstelling aan UV-stralen meer kans om actinische keratose op te lopen. HUKAs vindt dit een goede ontwikkeling. Meer aandacht voor buitenwerkers is nodig om het risico van onbeschermd veel buiten zijn onder de aandacht te brengen. Maatregelen om werknemers te beschermen tegen de risico’s van hun beroep moedigen wij daarom aan.

Lees hier verder.

We willen hier een mooi ervaringsverhaal delen van Aida, een jongvolwassene met huidkanker. Ze vertelt in de Linda.meiden hoe de diagnose huidkanker haar leven heeft beïnvloed. Ook na 5 jaar is ze nog steeds alert. Lees hier meer.

We vinden het belangrijk om aandacht te geven aan hoeveel impact het weghalen van een ‘onschuldig’ plekje of moedervlek uiteindelijk tot de diagnose huidkanker kan leiden. Wil jij praten over je ervaringen met huidkanker? Onze ervaringsdeskundigen bieden een luisterend oor!

In zijn nieuwe programma ‘Sergio over de grens’ geeft chef-kok Sergio Herman aandacht aan zijn gevecht met huidkanker. Het verhaal begon met een onschuldige huidirritatie. Uiteindelijk neem Sergio de stap om naar de dermatoloog te gaan. Het bleek huidkanker. Sergio vindt het belangrijk om aandacht te geven aan preventie en vroege detectie. Dit kan levensreddend zijn.

Lees hier meer!

Heerlijk die zonnige dagen in de nazomer en begin van de herfst! Maar dat betekent ook dat er nog steeds goed gesmeerd moet worden. Marianne Crijns, dermatoloog en specialist huidkanker in het Antoni van Leeuwenhoek, vertelt ons hoe vaak we moeten smeren én waarom zonnebrandcrème alleen niet genoeg is. En vergeet niet: het blijft belangrijk in de nazomerzon te smeren.

Welke zonnebrandcrème je gebruikt is in Nederland niet heel belangrijk. Crijns zegt daarover: „In Nederland hebben alle zonnebrandmerken die in de winkel liggen het CE-keurmerk, wat inhoudt dat het product aan de daarvoor geldende regels voldoet. Ze beschermen dus allemaal en zijn volgens de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit veilig om te gebruiken. Op social media beweren mensen de laatste dagen dat zonnebrandcrèmes kankerverwekkend kunnen zijn, maar dat is met een goede studie nooit wetenschappelijk aangetoond. Wel is duidelijk aangetoond dat onbeschermd zonnen enorm kankerverwekkend is, dus smeer je alsjeblieft goed in.”: 

Crijns geeft nog meer tips om je goed te beschermen tegen de zon. Lees verder in dit artikelin dit artikel van de Telegraaf!

Ben jij een buitensporter?

Dan heb je een groter risico op huidkanker. Onderzoek wijst uit dat duursport over het algemeen het risico op kanker verlaagt. Met uitzondering van twee kankers.

Bekijk hier het hele onderzoek

Uit een panelonderzoek dat rtlnieuws heeft laten uitvoeren blijkt dat we nog te weinig smeren als we naar het park gaan, op het terras zitten of een eindje gaan fietsen. Veel mensen hebben niet in de gaten dat je bij buitenactiviteiten zoals sporten of winkelen jezelf ook blootstelt aan de zon. Door deze regelmatige blootstelling, zonder bescherming,  aan de zon wordt het risico op huidkanker groter.